Een beveiligde verbinding – het nut van SSL

Een beveiligde verbinding – het nut van SSL

Steeds meer websites maken voor een beveiligde internetverbinding gebruik van SSL, bijvoorbeeld voor het versturen van persoonsgegevens, online aankopen en financiële transacties. Alle informatie die wordt verstuurd blijft via SSL vertrouwelijk en is niet leesbaar door derden. Of een website in bezit is van een SSL-certificaat kun je herkennen aan het gesloten slotje en de https:// in de adresbalk. Kijk maar eens naar Google:

csm_img001_9f19151d8b

 

Wat houdt SSL dan in?
SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt ervoor dat de verbinding tussen je website en de bezoeker wordt versleuteld. Zonder deze versleuteling kunnen derden de datastroom tussen je website en de bezoeker aflezen of aftappen. Vooral op openbare wifinetwerken staat de lijn zonder SSL zogezegd volledig open. Met gebruik van een laptop en slechts een eenvoudige router van een paar tientjes kan een ‘hacker’ als hotspot fungeren zonder dat gebruikers het in de gaten hebben. Op deze wijze kan een kwaadwillende een grote hoeveelheid gegevens aflezen: welke websites je bezoekt, de gegevens die je invult – waaronder je naam, huisadres en zelfs creditcardnummer (!) – en de gebruikersnamen en wachtwoorden die je invult om in te loggen. Wil je zien hoe makkelijk het eigenlijk is om dit te doen? Bekijk dan het fragment uit de reportage van Brandpunt onderaan dit artikel.

Waarom heb je het nodig?
Een SSL-certificaat is belangrijk voor de identiteit van de website en het bedrijf dat erachter zit, want het geeft vertrouwen. Bezoekers van de website weten dat er veilig met hun persoonsgegevens wordt omgegaan en dat hun gegevens alleen bij de eigenaar terechtkomen. Dit is vooral van belang als bezoekers bijvoorbeeld via een formulier persoonlijke gegevens op de site achterlaten of als ze bij een webshop een online betaling uitvoeren. De aanduiding https in de adresbalk geeft aan dat er automatisch een SSL-verbinding wordt uitgevoerd.
Behalve het vertrouwen dat je de bezoeker geeft, is een ander voordeel van SSL dat Google de aanwezigheid van dit certificaat meetelt in haar ranking. Dus websites die beveiligd zijn met SSL komen hoger in de zoekresultaten dan websites zonder dit certificaat. Google wil hiermee stimuleren dat sitebeheerders hun website veiliger maken.

Verschillende validatiemethoden
Er zijn verschillende validatiemethoden voor de SSL-certificaten beschikbaar. Het kan domeinnaam gevalideerd zijn, organisatie gevalideerd of uitgebreid gevalideerd. De meeste websites met SSL maken gebruik van een domeinnaam gevalideerd certificaat dat aanduidt dat het dataverkeer versleuteld wordt. De uitgebreide validatiemethode (Extended Validation) voert behalve versleuteling ook een zeer strenge identiteitscontrole uit, waarin alle bedrijfsgegevens volgens de zeer strenge EV-richtlijnen worden gecontroleerd en opgenomen in het certificaat. Zo wordt vastgesteld dat de vermeende eigenaar van de website ook daadwerkelijk de eigenaar is. Een EV-certificaat is vooral aan te raden voor webshops en financiële instellingen. Bijvoorbeeld op ing.nl verschijnt in het groen ‘ING BANK N.V.’ waardoor jij als bezoeker erop kunt vertrouwen dat je je op de originele, betrouwbare website van de ING bevindt en niet op een of andere nepsite van een duistere partij.

csm_img002_c8cd35e9ea

 

5 redenen om SSL aan te schaffen
Wizzbit beveelt ten zeerste aan om je website te voorzien van een SSL-certificaat. 5 redenen:

  • Je bezoeker is verzekerd van een beveiligde internetverbinding
  • Zichtbare veiligheid: bezoekers zullen de site – dus ook jouw bedrijf – sneller en beter vertrouwen
  • De wet (Wet bescherming persoonsgegevens) verplicht een beveiligde verzending van persoonsgegevens via internet
  • Google beloont jouw site met een hogere positie in de zoekresultaten
  • SSL is aan te schaffen tegen zeer schappelijke tarieven

Hebben alle websites dan een SSL-certificaat nodig? Nee, als je bijvoorbeeld alleen een blog bijhoudt over je persoonlijke belevenissen of een eenvoudige site hebt zonder interactie met de bezoeker of gegevensoverdracht, dan is SSL niet vereist.

Wil je meer weten over SSL of wil je jouw website ook voorzien van een SSL-certificaat? Neem gerust contact met ons op via 070 3943200 of info@wizzbit.nl.

Klik hier voor de reportage over de gevaren van het gebruik van openbare wifi. (lengte: ruim 11 minuten)