Een probleemloos wifi-netwerk, kan dat?

Een probleemloos wifi-netwerk, kan dat?

kabelsWifi is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie thuis voor de tablets en laptops geen kluwen kabels op of onder tafel wil, maakt gebruik van een wifi-netwerk. Op kantoor zijn netwerkkabels nog de standaard voor aansluiting van de werkplek, maar ook hier neemt de vraag naar wifi toe.

Wifi moet gewoon werken

Veel van onze klanten vinden dat ‘wifi gewoon moet werken’, maar in de praktijk is dat vaak niet het geval. Voor een goed werkend wifi-netwerk ben je namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren.

Hoe werkt wifi eigenlijk?

Wifi is een netwerktechniek die gebruikmaakt van radiogolven om verbinding tot stand te brengen tussen een wifi-apparaat en een access point. Een access point is een draadloos ‘toegangspunt’ dat zorgt voor de verbinding tussen het vaste netwerk en het draadloze netwerk. Het zendt een draadloos signaal uit waarmee je met je laptop, tablet of smart phone kunt verbinden. Access points bestaan in verschillende soorten, al dan niet in combinatie met een router. Zo niet, dan sluit je het access point met een UTP-kabel aan op de router.

Voor de communicatie maakt wifi gebruik van twee frequenties, de 2,4 GHz en de 5 GHz. De 2,4 GHz wordt het meest gebruikt, wat tevens problemen oplevert want in huishoudens maken ook veel niet-wifi-apparaten gebruik van deze 2,4 GHz frequentie. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een magnetron (deze zendt een straling uit op de 2,4 GHz band)
 • beveiligingscamera’s
 • domotica (aansturing van licht etc.)
 • bluetooth-apparaten
 • DECT draadloze telefoons
 • een babyfoon

Doordat teveel apparaten op hetzelfde wifi-kanaal zitten, raakt deze frequentie overbezet. Deze is dan heel slecht of niet bereikbaar, wat wil zeggen dat je geen signaal ontvangt en dus niet kunt mailen of internetten.

Storing van andere netwerken

Een ander groot probleem is storing van andere wifi-netwerken. Binnen de 2,4 GHz en de 5 GHz band wordt gebruik gemaakt van kanalen waarover de communicatie verloopt. Bij de 2,4 GHz zijn dit 3 niet-overlappende kanalen. Wanneer twee wifi-netwerken bij elkaar in de buurt zitten en gebruik maken van hetzelfde of een overlappend kanaal, dan storen ze elkaar. Kijk maar eens op je telefoon hoeveel andere netwerken zich in de buurt bevinden. Als je bedenkt dat er maar 3 kanalen zijn waarop ze elkaar niet storen, dan begrijp je meteen het probleem.

Voor- en nadelen 5 GHz

Daarentegen zijn er bij 5 GHz 23 niet-overlappende kanalen, wat dus veel meer ruimte geeft voor meerdere wifi-netwerken naast elkaar. Een ander groot voordeel van 5 GHz is dat deze een hogere snelheid mogelijk maakt dan de 2,4 GHz band. Helaas heeft de 5 GHz band ook een nadeel, namelijk een beperkter bereik in vergelijking met de 2,4 GHz. Daarnaast wordt de 5 GHz band nog niet door alle wifi-apparaten ondersteund. Zo werken veel access points bijvoorbeeld alleen met een 2,4 GHz radio.

Goede werkende wifi-verbinding

Daarbuiten zijn er nog andere factoren die invloed hebben op een goede werking van een wifi-netwerk, zoals bijvoorbeeld:

 • richting en type antenne die wordt gebruikt in de access points
 • aantal antennes in het access point
 • demping van muren of weerkaatsing van signaal op metaal
 • plaatsing van het access point en het aantal access points
 • kwaliteit van het access point
 • kwaliteit van de antenne en radio in laptop, smart phone of tablet

Een aantal tips om de wifi-verbinding te verbeteren:

 • Plaats het access point op een centrale, open plek; dit zorgt voor het beste bereik;
 • Plaats bij access points de externe antenne in de juiste richting;
 • Stel het access point in op een ander, vast kanaal of zet het op automatisch;
 • Stap, indien mogelijk, over naar 5GHz.

Meten is weten

Al met al is het niet eenvoudig om continu over een volledig probleemloze wispyverbinding te beschikken, maar als je rekening houdt met de genoemde factoren, kun je zeker een goed wifi-netwerk creëren. Omdat elke locatie op een andere manier wordt beïnvloed, kunnen we geen algemeen advies geven. De eerste stap is meten. Wizzbit heeft speciale apparatuur om op locatie een wifi site survey uit te voeren. We meten dan welke storingsbronnen er zijn en wat de demping is van de verschillende objecten in de ruimte. Aan de hand van de metingen maken we een advies op maat voor het meest optimale wifi-netwerk.

Wil je hier meer over weten? Neem graag contact met ons op via 070 3943200 of info@wizzbit.nl